Veure les darreres entrades:

Tortosa retrocedeix a l’esplendor del s. XVI, on va ser una de les ciutats més importants, i per uns dies ens endinsem en aquesta època daurada, que també va tenir una cuina daurada. Del 21 al 24 de Juliol, et convidem a gaudir d’una gastronomia renaixentista a la XVI Festa del Renaixement.

Restauradors, forners i pastissers de Tortosa, ja estan preparant plats amb segles d’història i que mai passaran a l’oblit, per això, ens preparen tres propostes gastronòmiques molt interessants:

- Mengeu de Festa: així s’anomenen les Jornades Gastronòmiques de la cuina del Renaixement als restaurants de Tortosa. Estan organitzades per l’Associació Platigot, que es s’han inspirat en el receptari del LLibre de Coch (1525) del Mestre Robert per preparar plats que han adaptat d’aquella cuina, on es van incorporar aliments com el meló o la taronja amarga, i les hortalisses i verdures també van tenir una funció decorativa. Una cuina que va canviar el menjar, la tècnica i les formes de cuinar.

Si voleu tastar aquests menús d’època, podeu veure els restaurants i els menús que ofereixen al següent enllaç.

- Llepolies de la Festa: els pastissers i forners també es sumen, recuperant la pastisseria més tradicional, i a part també podeu tastar llepolies que feien com fa 500 anys, on cada 2 anys es crea una nova llepolia amb el ingredients i la tradició de l’època. Si feu una parada als forns i pastisseries, podreu trobar pa i pastes com: el pa de la Festa; coca de l’Emperador (una exquisidesa salada a base de peix, elaborada amb ingredients emprats en la cuina de l’època i de gran tradició a les nostres comarques); coca d’espinacs, formatge i fruita seca; coca del Renaixement o prim (elaborada segons la tradició culinària de l’època amb farina, oli, mel i fruita seca) o garrofetes del Papa entre altres.

En aquest enllaç, podeu trobar les establiments que participen.

- La Ruta de la Saraboga: el nom fa referència a la saboga, un peix del riu Ebre molt apreciat en l’època, i és un circuit format per les tavernes que s’instal·len durant els dies de la Festa, caracteritzades com les que hi havia a l’època. Son un dels punts que es viu més intensament la festa, ja que son un espai de trobada, de convivència i de xalera, i es reparteixen per tot el centre històric de Tortosa, i així es converteixen un element més per a la decoració de la festa.

Aquestes tavernes, estan regentades per les associacions culturals, esportives i els professionals locals del sector, on ja coneixem la Taverna del Pou, la del Llumener, la del Ball, la del Jueu, la del Pou de la Figuereta, la Carpe Diem, la de les Cavalleries, la del Port i la dels Estudis i entre altres.

Ja teniu tres bones raons gastronòmiques per visitar Tortosa i endinsar-vos en l’esperada festa renaixentista.

  1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?

Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441