Veure les darreres entrades:

Escrit per www.tauladelsenia.org

El Territori del Sénia, el Territori de les Oliveres Mil·lenàries a l’Arión (Ulldecona) i a la Pedrera (Barcelona) el Museu d’oliveres mil·lenàries de l’Arión i la Guia Gastronòmica oli d’oliveres mil·lenàries del Territori Sénia pel Director de la Fundació Alícia Toni Massanés. Entre els assistents cal destacar els famosos restauradors Carles Gaig i Isidre Gironés, els responsables del Mercat de la Boqueria i tots els de Barcelona, el fotograf Manel Armengol, Manolo Milián…

El Territori del Sénia, format per 27 municipis, 117.000 habitants i 2.070 km2 (que ha segut sempre terra de pas i punt de trobada i ara és un territori llunyà dels centres de poder), possiblement per tot això ha sabut conservar un patrimoni únic en el món: les oliveres mil·lenàries.

Un inventari fet a Andalusia al 2004-2006 va permetre localitzar en el seu territori (87.597 km2) un total de 35 oliveres monumentals o mil·lenàries (de més de 3,5 m de perímetre de tronc, medit a 1,3 m del terra). Seguint les mateixes mides, la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha fet i manté un Inventari actualitzat de les oliveres que superen esta mida al seu territori (2.070 km2), arribant a la xifra de 4.444, que és la major concentració de tot el món.

A partir d’este fet, juntes les administracions (Mancomunitat i Ajuntaments) i els sectors econòmics (sobretot el de l’oli, amb 8 molins, dels que 6 són cooperatives i 2 molins privats) van elaborar un Projecte que va obtenir l’ajuda màxima del Ministeri i que està basat en posar en valor les oliveres i el seu oli, però mirant també de valorar tots els olis del Territori del Sénia, fruit d’oliveres de varietats gairebé exclusives de la zona: farga, sevillenca, morruda, empeltre… i, encara més, establir sinergies amb altres sectors: gastronomia, turisme, salut…

Amb ajudes del SOC de nou, la Fundació Alícia i l’IRTA (Institut de Recerca de la Generalitat de Catalunya), centres ambdós de referència en el seu gènere, han elaborat estudis sobre la gastronomia d’aquests olis que enriqueixen aquesta Guia gastronòmica de l’Oli de Oliveres Mil·lenàries del Territori del Sénia on es plasma la col·laboració que, gràcies a aquests autèntics monuments vius, s’està produint entre dos sectors importants de la zona: el productor i elaborador dels seus olis i el destacat món de la gastronomia, molt ric i diversificat: costa — interior — muntanya. Aquesta és la base de la Guia, les 52 receptes, molt variades, de gran qualitat i amb productes d’aquí, però a més ennoblides amb el preuat or líquid: l’oli d’oliveres mil·lenàries del Territori del Sénia, elaborat per: Molí de la Creu (La Galera), Acomont (Ulldecona), Alboredes (la Jana), Montebre (Santa Bàrbara), Cervol (Traiguera), Cooperativa (Godall), Cooperativa (Càlig) i Oli del Mas (Traiguera). I, com a guinda del pastís, testimonis i opinions de personatges molt destacats de la gastronomia, sostenibilitat, comunicació…

Però, a la vegada, es posa també en valor el lloc on hi ha la major concentració d’oliveres mil·lenàries (35 oliveres en 1,3 Ha): el Fondo de l’Arión (Ulldecona), propietat de la família Porta i Ferré. Aquí la col·laboració ha estat més àmplia encara, ja que a més dels propietaris i l’ajuntament d’Ulldecona, han ajudat la Mancomunitat, l’Associació, l’Obra Social de CatalunyaCaixa (propietaris d’una finca amb oliveres, amb una caseta que s’ha condicionat per a les visites), la Fundación Biodiversidad, el Ministeri i la Generalitat.

Les oliveres mil·lenàries comencen a ser estimades per la gent d’aquí com una cosa pròpia i única. Qui sap si arribarà un dia que siguen considerades com un símbol d’identitat del Territori del Sénia.  1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?

Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441