Veure les darreres entrades:

Escrit per Yolanda Clares (El Periódico Mediterràneo)

L‘escassetat de pluges durant l’estiu i el començament de la tardor s’ha cobrat una nova víctima: la tòfona. Un dels cultius més apreciats del món, d’acord amb el seu exquisit sabor i el seu elevat preu, es veurà minvat a Castelló aquest any tot i que la província és una de les líders a nivell nacional en producció.

Un altre any més, la meteorologia ha estat adversa i la recol·lecció caurà a les portes de l’inici de la campanya. El president del Consell Regulador de la Tòfona de Morella, Jorge Membrado, explica que aquest fong “té un cicle de desenvolupament de vuit mesos i la sequera en dos d’ells afectarà bastant a la quantitat final”. La prova de foc serà el dia 18 de novembre, quan se celebri el primer mercat especialitzat en la capital dels Ports “i es comprovarà fins a quin punt el temps ha estat advers”, indica.

No obstant això, hi ha un halo d’esperança, ja no pel que fa a quantitat, sinó a qualitat. “Les precipitacions d’aquests dies i les que possiblement vinguin incidiran en la qualitat de les tòfones. Les que s’hagin salvat estaran humides i això redundarà en la millora de la seva aroma i la seva qualitat, no en la seva mida o proliferació “, assenyala Membrado sobre això.

Pel que fa a les plantacions, assevera que “per descomptat no és el mateix la terra que un viver i, si la treus del seu hàbitat és possible que no aguanti molt”.

D’altra banda, l’assessor de la Diputació en agricultura Ramón Tomás indica que “les tempestes habituals de finals d’agost i principis de setembre són importants per al seu desenvolupament, encara que aquest problema també s’ha detectat en altres punts de les províncies limítrofes.

No obstant això, també es pot parlar d’una part positiva en aquest sentit, “ja que és cert que ha fet molta calor, però també que no han caigut les temperatures en excés, de manera que el fred no les ha gelat”, detalla.

Així mateix, assegura que el fong castellonenc és un dels més apreciats a Espanya “i fins i tot a nivell mundial per la seva insuperable sabor i excel · lent qualitat i en això cal seguir treballant incentivant les produccions i altres iniciatives”.

Una de les característiques més reconeixibles de les tòfones és, sens dubte, el seu elevat preu, la qual cosa les converteix en algunes ocasions en un producte d’autèntic luxe. En aquest sentit, qui marca el seu valor és França, el primer productor mundial. Segons Membrado, “el mercat va regulat per aquest país, i, per descomptat per com va la campanya”.

Així, depenent de la quantitat que es reculli la xifra fluctuarà “perquè sempre és un mercat molt voluble”, assegura.

Quant a l’impacte econòmic a la província, Ramón Tomás afegeix que “moltes famílies viuen d’aquest cultiu i és un sector que no s’ha d’oblidar, sobretot en el Palància i als Ports, les grans zones productores de Castelló”. Terol, Sòria, Girona o Conca són altres províncies líders en la producció.  1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?

Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441