Veure les darreres entrades:

Escrit per Comarquesnord.cat

Més de 100 dones han col·laborat amb els majorals de Sant Antoni de Forcall, aquest dissabte, en la pastada de les coquetes de mitja lliura i les rotlletes que després es donaran com obsequi a tots els que participen en la festa. Aquest es un dels darrers preparatius que marca el calendari previ a la celebració de la Santantonada, tot un ritual que ja va començar al voltant de Nadal en la tallada del maio. Antigament no es feien tantes coquetes, per que sols es donaven als majorals i autoritats, però des de ja fa molt de temps els pastissos típics de Sant Antoni es lliuren a tots els que beneïxen animalets o col·laboren en algun dels actes de la festa més arrelada entre els forcallans.

Pel mati s’ha fet la pasta: oli, farina, sal, llevat, aiguardent i aigua, els ingredients fonamentals. Per al farcit la confitura que ja fa unes quantes setmanes que tenien feta amb les carbasses de la collita d’enguany. Poc a poc les coquetes i les rotlletes van anar prenent forma: cal tenir traça per a fer-ho be i també per a fer-ho rapit, que en son moltes les peces a elaborar, però es una feina que es pot aprendre fàcilment si un te interès, i no era estrany veure a dones ja experimentades en aquestos quefers, en altres més jovenetes que paraven molt de compte a com es tenia que treballar per a que sortiren més o menys totes iguals.

Els forns de Forcall no tenen en tot l’any tantes pastisseres com en aquesta jornada. La coqueta de mitja lliura és la més valorada, també fora de Forcall, igual com el pa que fa aquesta població. Els pastissos de Sant Antoni es reconeixen pel seu bon sabor: La meitat estan cuites en eixe forn medieval que ostente la particularitat de ser dels més antics de tota Europa encara en funcionament, l’altra meitat es fa a l’altre forn del poble, quina tradició en la elaboració del pa tant fidelment ha sabut seguir.

Mentre les dones van batallar tota la vesprada en la pasta i els pastissos, els homes aquest dissabte tornaven a tenir cita al bosc. En aquest cas calia fer la brossa i ramatge suficient per vestir be el maio que ja esta a la plaça des del passat dia 31 de desembre. I es que la barraca forcallana es junt a les botargues i els sants els símbols més estimats i reconeguts de la celebració.

En acabar aquestes dos feines, pastadores i llenyaters es tornen a reunir al parador de festes a la vora d’un bon plat, per seguir amb germanor i alegria, preludi de la festa que a Forcall tindrà lloc els dies 13, 14 i 15 de gener.

Fotografia: Comarquesnord.cat

   1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?

Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441