Veure les darreres entrades:

Escrit per www.comarquesnord.cat

Morella va commemorar aquest cap de setmana el 50 aniversari del seu mercat de la tòfona coincidint amb el final de l’actual temporada, una de les pitjors dels últims anys. La campanya es va iniciar a mitjans de novembre i va finalitzar fa uns dies molt per sota de les expectatives, principalment per les gelades, la baixa qualitat i quantitat de fongs que s’han trobat en la zona.

Un dels participants en el mercat cada cap de setmana, Jorge Membrado, comentava que “ha sigut desastrosa amb molt poca tòfona, de baixa qualitat, afectada principalment pel fred, la poca que teníem es va perdre amb l’onada siberiana de principis de febrer”. Membrado destacava que “el terreny està esgotat, fa massa anys que les temporades de cerca i comercialització són dolentes, per la qual cosa solament podem esperar una bona primavera, conjuntament amb un bon estiu de pluges per a arribar al novembre vinent amb millors previsions, però tampoc és sinònim que vaja a anar bé”. També afegia les diferències entre zones de recollida del terme municipal morellà “hi ha masies en les quals la campanya ha sigut bona dins del dolent, perquè en alguns punts concrets si s’han acumulat bones pluges per a afavorir l’eixida de la tòfona”. 
Els comerciants segons indicava “estem bastant desenganyats amb la tònica de tòfona gelada i poca quantitat i qualitat en tota la temporada”.

Les campanyes de la tòfona no solament depenen de la producció. Un factor clau és el preu que en línies generals “han sigut molt bons, però clar faltava tenir més oferta de producte” assenyalava Membrado. Enguany els preus han estat sempre per sobre dels 300 euros arribant a pics de 800-900 euros el quilo de tòfona. 
Fins a fa no massa anys el mercat de tòfona en fresc a Espanya era pràcticament anecdòtic. No obstant açò, la implantació d’aquest preuat fong en les cuines més prestigioses del país ha provocat la progressiva implantació de l’ús de la tòfona com un element de referència per als millors cuines. De fet, Espanya és un dels principals productors d’aquest tubercle a nivell mundial, arribant a comercialitzar fins al 50% de la qual es consumeix anualment.

Molts la coneixen com el “or negre”, per la seua recol·lecció i el seu elevat preu.
 Morella continua sent un referent obligat en parlar de gastronomia i tòfona. Malgrat la regressió que ha patit la producció de les truferes naturals, la tòfona continua aportant uns recursos importants a la zona, tant per la venda del producte com per la seua aportació a la rica gastronomia de la comarca. Lluny queden les èpoques en les quals la capital dels Ports era el referent a nivell de tota Espanya arreplegant uns 3.000 quilos a la setmana, quan actualment s’arrepleguen en tot el país uns 1.000 quilos setmanals “però continuem sent un mercat fiable” assenyalava Membrado. Paral·lelament, aquests dies se celebra una nova edició de les Jornades Gastronòmiques de la tòfona amb la participació de restaurants de la ciutat que estan sent tot un èxit.  1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?

Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441