Veure les darreres entrades:

(ACN).- La sequera que s’arrossega enguany a Catalunya està afectant al sector apícola que ha perdut bona part de la producció de mel de romaní i farigola per falta de floració. Els apicultors dels Perelló i de la resta de la demarcació produiran la meitat de quilos de mel que en la campanya de l’any passat, un màxim de 400.000.

Lluís Casanova, president de la Cooperativa Apícola tarragonina, ha lamentat que el sector ha de conviure amb la inestabilitat climatològica. A més, els apicultors es preparen per fer front a una nova espècie invasora, la vespa asiàtica velutina, que ja ha arribat a les comarques de Girona. El sector confia que la mateixa climatologia seca del país ajudi a frenar-ne l’expansió.

Aquest serà un any complicat”. Així de contundent s’ha mostrat el president de la cooperativa d’apicultors de Tarragona, Lluís Casanova, en l’inici d’una campanya en la qual, a causa de la sequera, ja s’ha perdut bona part de la producció de mel de romaní i farigola. Els apicultors centren ara les seves expectatives en la mel de taronger. La falta de pluges fa que la floració no sigui òptima per a la producció de mel i els apicultors del Perelló preveuen que no s’assoliran ni els 400.000 quilos de mel, la meitat del que se sol produir en una campanya normal. “Esperem entre un 40 i un 50% menys que l’any passat però la qualitat es mantindrà perquè no es veu afectada per la sequera”, ha explicat Casanova.

Segons el president de la Cooperativa Apícola tarragonina, “el canvi climàtic ha fet perdre la normalitat de les collites”. “Les climatologies adverses dels últims anys fan que cada campanya tinguem sorpreses”, ha dit. La falta de pluja afecta molt més a les plantes que a les reserves d’aigua i caldria un període de pluges continuades que no arriba.

Pel que fa a les vendes, el sector apícola té un mercat “molt estable i molt fidel”, per al qual també els productors intenten mantenir regulars els preus. Només la caiguda de la producció pot fer que enguany s’incrementi lleugerament el cost de les varietats de mel monoflorals. “Considerem que no és el moment d’augmentar preus per la situació econòmica del país. Cal produir bé i oferir un bon producte. Ens conformem amb mantenir els preus sobretot pels consumidors que són més fidels”, ha apuntat Casanova. De moment les exportacions es troben en una fase molt inicial. La mel del Perelló arriba al Japó, la Xina o França, però el mercat important és del país.

L’amenaça de la vespa ‘velutina’
Un nou problema se suma enguany entre el sector. Després que els apicultors gironins hagin confirmat l’arribada a Catalunya de la vespa asiàtica ‘velutina’, una espècie invasora molt agressiva que és una autèntica amenaça per les abelles a les quals es menja, els apicultors ja estudien com fer-li front. Segons Casanova, però, la climatologia del sud de Catalunya, molt més seca, pot ajudar a frenar l’expansió d’aquest insecte que necessita temperatures humides. “Creiem que li costarà guanyar territori, però està clar que haurem de conviure amb ella i que l’haurem de combatre, tant els apicultors com els pròpies abelles”, ha apuntat.

La Generalitat treballa des de fa tres anys per localitzar-la i controlar-la. El més efectiu és actuar sobre els nius a la primavera perquè no proliferin, o posar-los trampes per poder destruir el màxim nombre d’exemplars possibles. Justament localitzar els nius és el més complicat perquè els vespers els construeixen en arbres molt alts i amagats. “No serà fàcil però serà la manera més ràpida i efectiva de combatre aquest insecte”, ha explicat el president de la Cooperativa Apícola tarragonina.

La Fira de la Mel i l’Oli

Casanova ha fet aquestes valoracions en el marc de la Fira de la Mel i l’Oli del Perelló que se celebra aquest cap de setmana. La fira que data del segle XVII i, tot i ser una fira eminentment agrícola en els seus orígens, en els darrers anys s’ha convertit en una de les fires multisectorials més importants de les Terres de l’Ebre. I és el Perelló és el poble apícola del país per excel·lència. S’hi apleguen el major nombre d’apicultors de Catalunya, amb 44 explotacions, i un total de 34.000 arnes. S’esperen que enguany visitin la mostra unes 20.000 persones.

L’alcalde del Perelló, Ferran Cid, ha destacat que la constant innovació del sector apícola és “el secret” pel qual, malgrat la crisi, els apicultors mantinguin i reforcin el seu negoci. I és que, segons Cid, les empreses productores de mel són actualment a la població les principals creadores de llocs de treball i la impulsores d’altres iniciatives que ajuden al sector dels serveis amb l’impuls del turisme apícola. El Perelló compta des de fa poc més d’un any un nou centre d’interpretació de la mel i acaba d’editar, junt amb Arnes (Terra Alta), un altre municipi ebrenc de tradició apícola, un opuscle per a la promoció de l’ús gastronòmic de la mel.

Foto: Arna d'abelles-ACN

 

   1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?

Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441