Veure les darreres entrades:

Com tots els anys el dia de Reis dona punt i final a les festes nadalenques i aquest any no podia passar sense fer a casa el clàssic tortell de Reis a casa, pot ser que el pròxim any vos animeu a fer-lo vosaltres, mentrestant es pot anar provant, ja que es poden fer boníssims “donuts“, ja que les masses tenen molta similitud.

La recepta és laboriosa però no té una excessiva complicació, així que aquí vos deixo, la que vaig fer jo, que com tantes altres també vaig extreure del llibre de receptes de la meua iaia.

Ingredients per a la massa mare:

- 130 gr. de farina de força
- 10 grams de llevat de fleca (llevat premsat)
- 70 gr. de llet
- Una cullerada de sucre

Ingredients per a la massa normal:

- 120 gr. de sucre glacé
- Ratlladura d’una llimona i taronja
- 70 gr. de mantega
- 450 gr. de farina de força
- 60 cl. de llet
- 20 gr. de llevat
- 3 ous
- 20 ml. d’aigua de Azahar (disponible en botigues gurmet i especialitzades)

Ingredients del tortell de Reis

Un cop tenim els ingredients preparats, primer farem una barreja amb el sucre glacé, la ratlladura de la llimona i la taronja sencers, la reservarem per més endavant.

Primer pas: Massa Mare
En un vol posem la farina de força, templem la llet i desfem el llevat de fleca o dos sobres de llevat en pols. Se li fa fora la farina, la barreja i una culleradeta de sucre i es pasta fins a formar una bola homogènia. En un recipient amb aigua tèbia introduirem la bola de massa durant deu minuts perquè fermenti. Ho farà quan la vegem surar.

Mentres fermenta la massa mare realitzarem l’altra massa. Farem un petit volcà amb la farina i posem els 120 gr. de sucre glacé i la ratlladura d’una taronja i llimona que hem barrejat al principi, els 70 gr. de mantega, la sal, els 2 ous, 60 cl. de llet i els 20 gr. de llevat dissolts en la llet tèbia (els tindrem preparats moments abans) 20 cl. d’aigua d’Azahar i barregem. Obtenim una massa consistent i afegim la massa mare a esta. Treballem la masses i deixem fermentar-la durant una hora (si passa més temps no passa res), així doblarà el seu volum.

Segon pas: Massa Final
Passat el temps pastarem afegint farina fins que la massa no s’enganxi a les mans. Amb esta massa surten dos tortells mitjans o un de gran. Amb el resultat de la massa farem una bola, i amb un dit enfarinat es fa un forat al centre i començem a donar-li forma rodona. Es pinta amb ou i es decora a gust.

Introduïm al forn preescalfat a 200 º, es baixa a 180 º durant la cocció d’uns 20 minuts. Un cop fornejat ho deixem refredar. Quan estiga fred ja podem tallar per la meitat i omplir també a gust, i sense oblidar-nos de la fava i la sorpresa.

Resultat final, bon profit!

L’experiència de realitzar esta recepta amb els més menuts de la casa no té preu. En el meu cas ho vaig fer unes hores abans de la cavalcada i mentre es feia, va sorgir una bonica història sobre els Reis Mags d’Orient que l’endemà a la taula va concloure amb el joc de la sorpresa i la fava!  1. David Pruñonosa on dimarts 8, 2013

    Un aplaus per a Txema.

  2. Marc Prades on dimarts 8, 2013

    Polifacètic, tant pronte presenta unes Jornades Gastronòmiques, un Tast del Territori o cuina!
Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441