Veure les darreres entrades:

Avui és Sant Antoni, i com mana la tradició, menjarem pastissets! Des de que sóc menut, la recordo com una de les festes en que més ganes tenia de que arribés, sobretot per anar a beneir el gos a la plaça, o alguna altra mascota que he tingut. Però a Rossell, com a molts pobles del Maestrat, Els Ports o les Terres de l’Ebre, un Sant Antoni sense el pastisset de confitura, no és un Sant Antoni!

Si no recordo mal, a Rossell, durant el diumenge que es celebra esta festa es repartixen uns 7 000 pastissets, acompanyats de mistela, junt a tota classe d’animals: gossos, gats, conills, cavalls, pardals, i fins i tot algun porc senglar a han portat a beneir. Els Quintos son els encarregats de repartir-los, i la gent quasi es pega i tot per recollir estos dolços! Al final acabem tots en les mans ensucrades i casi és tradició també, que al final els Quintos tiren el sucre que s’ha quedat a les safates a la gent!

Prepareus que ja és Sant Antoni!

Durant el dia abans, les dones del poble s’encarreguen d’elaborar els 7000 pastissets als magatzems d’algunes cases del poble (normalment hi ha magatzems fixes on ja es reunixen allí), i després els porten als 3 forns que encara hi ha actius: Forn Vives a la part antiga del poble (La Vila) i Forn de Manolo i el de la Desideria al “Palafont”; i els homes son els encarregats de fer els “recados” (portar les coses que fan falta per fer els pastissets).

Fer un pastisset quasi és un art, cada dona té el seu estil de fer el pastisset, de ficar la confitura i sobretot de fer el toc final, el pessic i aconseguir la trena (com s’uneix per tancar el farcit), fins el punt que es coneix el pastisset de qui és per com està fet!

Per fer esta recepta necessitarem:

- 1 litre d’oli d’oliva
- 1/2 litre de mistela / aiguardent
- 1/2 got d’aigua
- Farina, la que se puga fins que ens enganxem els dits
- Sucre (una mica a la pasta, però no molt, ja que també l’ensucrem)
- Confitura de cabell d’àngel

I una vegada tenim els ingredients, és molt fàcil la forma de fer-lo: primer ho mesclem tot per fer la massa, menys la confitura, i anem ficant farina fins que se’ns enganxen les mans. Quan ja hem fet la massa, fem boles i les xafem quedant un cercle (hi ha una eina que es aposta per xafar la massa del pastisset, i amb la mesura justa). Quan ja tenim el cercle, fiquem la confitura dins (una cullerada), i ara ve el punt més delicat, la trena. Com hem dit, cadascú te la seua forma de fer-la, però sobretot amb molta delicadesa, es tanca bé i el fiquem al forn durant uns 30′. I al sortir del forn l’ensucrem.

Ensucrat i amb la trena

Pot ser que la millor forma d’aprendre es anar el dissabte al magatzems de les cases de Rossell i vore de primera mà amb les mestres pastisseres, i si només els voleu tastar, tranquils que el diumenge en donen a grapats! A més durant estos dies és molt fàcil trobar-los a les panaderies i pastisseries del nostre territori, i el restaurant Rafel Lo Cristalero de Vinaròs l’ofereix al menú de les Jornades del Territori de Sant Antoni, Sant Sebastià i Carns de Morella del 17 al 19 de gener!

Bon profit i no vos ensucreu molt les mans!  1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?

Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441