Veure les darreres entrades:

Cada vegada que investiguem més sobre els productes del nostre territori, més m’adono d’esta riquesa que tan pròxima és, al mateix temps  tan desconeguda.

Indagant per la comarca de la Terra Alta, no només ens trobem amb excel·lents vins Denominació d’Origen Terra Alta, sinó que també trobes a famílies com Blai Peris en la població de Bot. Ells s’han dedicat al cultiu tradicional de l’oliva en una terra pròpia del cultiu de secà, a més amb unes idees molt clares que s’han passat de generació en generació, mantenir un esperit emprenedor i el donar a conèixer els productes d’una zona caiguda en l’oblit.

Productes de Blai Peris

No és difícil entendre de mà d’Alex Peris, la importància que té l’oliva a la zona, ell mateix ens explica que la varietat Empeltre (del terreny com les anomenen de manera col·loquial) són un patrimoni que es remunta des dels Grecs, passant per els Romans, Àrabs i Cristians. Ens explica que no és gens difícil, trobar oliveres mil·lenàries fent una passejada pels seus camps. Este mateix patrimoni s’ha volgut conservar, així que després de moltes proves ha dissenyat un mètode propi de conservació que permet mantenir les olives amb totes les seues qualitats sense necessitat d’agents químics. És clar ja que parlem d’un producte inscrit al CCPAE com elaboradors ecològics. Conjuntament, ha diversificat la gamma amb les olives Arbequines, i tot això ha donat un producte de qualitat superior, les olivades.

Les olivades que ens ofereixen fan que entenguem de forma diferent a les olives en si, deixant de ser un simple aperitiu per esdevenir un aliat. La varietat és espectacular, i van des de olivades potents de Empeltre o Arbequina, fins picants, amb tocs dolços i fins i tot amb cacau. En cuina el podem ficar a centenars d’espais, salses, vinagretes, forn, setinats. També per realitzar canapès amb un toc exòtic o de sabor potent.

Una de les meues idees va ser acompanyar un Mouse de foie de la Granja Luisiana amb l’olivada dolça, tota una experiència de sabors del territori en poc més de cinc centímetres de pa.

Així és la textura de l’olivada

Les olivades de Blai Peris és un producte de territori que molt prompte els podreu trobar a les botigues Mira que bo! com sempre a l’abast de tots, i ja que estem, prometo fer alguna recepta amb alguna de les varietats d’olivada per tenir més territori als nostres plats  1. Joan M. Segura Martínez on dimecres 6, 2013

    Per a la gent del Baix Maestrat, la varietet empeltre es coneix també per Aragonesa, varietat ideal per a fer olives amb sal a sol i serena.

  2. Marc Prades on dimecres 6, 2013

    Moltes gràcies per l’aclariment Joan Miquel! Quanta sabiesa tens! :)
Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441