Veure les darreres entrades:

De Vistabella del Maestrat coneixíem les pataques, que tant hem gaudit esta temporada i tant d’èxit han tingut a les nostres botigues com a les Jornades del Territori de Rafel Lo Cristalero, però un altre producte que estan potenciant la Cooperativa Biopenyagolosa, és la tòfona, conegut com l’or negre, es troba a les carrasques dels peus del Penyagolosa.

Molt bona presentació de la tòfona de Vistabella del Maestrat

Este cap de setmana vam tindre l’oportunitat de conèixer junt a evadirte!com Vistabella del Maestrat, que com diuen està a un pas del cel. Situada a 1200 metres vam patir una mica de fred, però gràcies a un bon menjar i companyia vam estar com a casa! Vam visitar una part del terme amb Laura Tena, una meravellosa ambaixador del poble, i ens van mostrat “El Pla de Vistabella“, un altiplà situat a 1 100 metres d’altura a les faldes del pic del Penyagolosa, entre Vistabella i Puertomingalvo (Terol). Este altiplà va ser un llac, i per això ara és un terreny tant fèrtil per a la pataca, i a més conté aigües subterrànies que baixen des del Penyagolosa.

Durant este cap de setmana celebraven la VI Jornades de la Tòfona de Vistabella del Maestrat. Els restaurants i bars del pobles també participaven i vam tindre l’oportunitat de tastar diversos plats en tòfona: amanida en tòfona, entrecot en tòfona o plats més elaborats com ravioli farcit i amb tòfona. S’ingeni-aven de totes formes per combinar els productes de la terra als seus plats, i un dels plats que més ens va sorprendre va ser que tal com vam arribar al bar, ens van traure una tapa de pataques al forn, que juntament amb el vi enseguida entraves en calor!

Entrecot amb tòfona…uff!

La tòfona per nosaltres és una desconeguda, però gràcies a este cap de setmana hem sabut més. El dissabte vam assistir a una taula rodona on vam canviar experiències i els diversos problemes i solucions que poden aplicar a la tòfona els truficultors i cultivadors i després a la inauguració de la Tenda de Gastronomia del Penyagolosa, una nova iniciativa que ens apropa la gastronomia d’aquella terra a tots: des de vins, melmelades, mel, embotits, cervesa artesana, etc

I el diumenge al recinte firal es realitzava la Fira de la Tòfona, on podiem trobar truficultors, productors de productes amb tòfona, com formatge, embotits i també hi havia disponibles arbres de carrasca, roures i avellans que estaven empeltats del fong. I com no la tòfona de Vistabella, que de nou han encertat amb el disseny, l’han ficat amb una caixa negra i amb fulles de carrasca, com si la trobéssem al mig del bosc. El conegut or negre el vam poder tocar i olorar, i ens va sorprendre molt la forta olor desprèn, una olor que ens recorda als boscos de carrasca de l’interior del Maestrat, i per això tenen tanta facilitat els gossos, porcs i porcs senglar en trobar-la, sent estos últims el pitjor enemic del fong.

Parades de la Fira de la Tòfona

Volem donar l’enhorabona i les gràcies a Laura Tena i tots els seus amics per obrir-nos les portes a Vistabella del Maestrat, un poble que està sent un exemple pel seu cooperativisme i les ganes de treballar d’este grup de joves. Unes ganes que fan mantindre un poble molt viu mantenint les arrels, la cultura, les tradicions i els seus productes.

Fins un altra!  1. Ja que estas aqui, vols deixar un comentari?

Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441