Veure les darreres entrades:

Després de dos anys ja esperàvem la cita a Festast, la Fira alimentària de les Terres de l’Ebre. Encara que enguany no hem tingut un estand, no hem pogut faltar a la cita, i ahir vam anar a Tortosa per vore com es mou el sector alimentari de les Terres de l’Ebre.

Entrem? :)

Els productes ebrencs, i també del nostre territori comencen a tindre molta importància dins de la cuina. Pot ser arriben una mica tard al “boom gastronòmic” català que hi ha hagut durant els últims anys, gràcies a cuiners de renom que han posat com a bandera la cuina catalana. Pot ser que el diferent ritme en que ha anat la nostra gastronomia fa que estos productes encara conserven les seues arrels, els seus orígens, la seua manera de fer i sobretot el seu sabor.

Així podem comprovar amb diferents productes que vam trobar, molts ja els coneixem com Lo Nostre Arròs o el famós Xocolate CREO,la Cooperativa Sant Josep de Bot o altres com l’Oli de Jesús i la clementina de Bitem amb la seues Fires respectives; i una gran quantitat de cellers de la Terra Alta o altres del Montsant.

Que tramen estos dos?? (Juanjo Roda i Xavi Benet)

Dona gust recòrrer la Fira i trobar-te a Juanjo Roda, (que va presentar el llibre: “La clotxa i la seua festa”, Cuina i patrimoni de les Terres de l’Ebre de l’autora Carme Queralt), parlant amb Xavi Benet, el gerent de  Xocolates CREO. Quan vam estar al seu estand no ens vam poder resistir i vam prendre el producte que ens prenem per anar a dormir: xocolate CREO a la tassa. O també a Jaume Martí, com no amb un tast de vins de les Garnatxes de la Terra Alta, o les compromeses culturals de les Terres de l’Ebre: Surtdecasa.cat

Estant amb Xavi Benet ens va passar una anècdota curiosa, els de Jesús van mesclar allioli amb xocolate CREO! dos sabors ben potents que es tenen ben prop, ah! i per la nit no vam tindre problemes de panxa! :)

És el que pareix: allioli en Xocolate CREO i el vam tastar!

I el dilluns ens va tocar el torn a nosaltres a la Jornada Professional, vam presentar junt a evadirte!com el Passaport Gastronòmic que tant afecte li tenim. De nou Kevin Salvador, va explicar la idea del Passaport i els nostres projectes Mira que bo! i evadirte!com. Una gran oportunitat per nosaltres, i agraïr a la organització de la Fira per poder estar al gran esdeveniment gastronòmic del territori, i també agraïr al mestre de cerimònia que ens va presentar: Juanjo Roda, com sempre, moltes gràcies Mestre!

Durant la Jornada Professional també es va presentarar la campanya Cuina Catalana Patrimoni Immaterial de la Humanitat, UNESCO 2014 ; Xavier Barriga va mostrar el paper que torna a tindre el pa dins de la gastronomia i per la tarde Albert Marimon del Restaurant La Cava de Tàrrega (Premi millor Cuina de l´Any al Fòrum gastronòmic 2013) i Fran López, una estrella Michelin, Rest. Torreó de l´Indià, Hotel Villa Retiro van donar la importància de la cuina de proximitat entre altres.

Una sorpresa de la fira va ser trobar l’estand de Morella amb el mític Pere Adell amb les productes de Proports, que molt prompte podreu trobar a les nostres Botigues Mira que bo! junts als productes de la marca Morella creada recentment, com el formatge de Catí. La veritat que ens esperàvem més productes de comarques veines com el Maestrat, Els Ports o el Matarranya.

El mític Pere Adell, molt bon ambaixador de Morella!

Esta fira és una gran iniciativa al nostre territori, a part de tenir el nostre recolzament i convidar a tots a visitar-la, estem molt agraïts a Ramón Ferrando per la oportunitat que ens dona de mostrat el Passaport Gastronòmic a la Jornada Professional; però creiem que encara li queda molt camí per fer si ha de ser una referència a nivell nacional: s’ha de comptar més amb els productors artesans i de proximitat, com per exemple destinar una part només a artesans, tant de les Terres de l’Ebre com del nord de Castelló o el Matarranya, ens separa un riu, però ens uneix una cultura, una parla i sobretot una gastronomia: cap banda no seria el que és sense l’altra.

O només podem trobar alguns restaurants de referència durant les demostracions gastronòmiques, que moltes vegades son inaccessibles per al públic en general, i no pot tastar els seus plats, també podrien tindre més presència durant la fira i “tastar-los” més.

Esperem tornar al 2015 a  Festast, trobant una Fira més canviada, amb més implicació de tota la gastronomia d’arreu del territori, que no només siga un lloc per passejar i tastar productes, sinó un lloc per innovar, sinergies entre tots, com per exemple en la gran varietat de llibres que trobem, perquè un cuiner no pot fer una recepta d’un llibre en directe mentre el seu autor la llegeix? O una recepta gastronòmica amb productes del territori elegits pel públic per exemple, cosa que involucraria molt més als visitants.

Siguem innovadors, siguem valents, no estiguem quiets, hem d’implicar-nos tots si volem ficar la gastronomia del territori on es mereix apostant per la autenticitat i a la vegada la creativitat.

Si fem el de sempre, ens anirà com sempre!  1. juanjoroda on diumenge 10, 2013

    jejejeje, sempre pensant en menjar!!!
    un comentari molt encertat, com sempre. Siguem positius i tirem endavant amb força…

  2. Marc Prades on diumenge 10, 2013

    Ja saps que a la taula tots som amics! Si tots ens entenem, podrem tirar endavant i en força, i no és tant difícil!
Warning: require_once(/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-content/themes/magazeen/footer.php' (include_path='.:/usr/lib/php5.6') in /homepages/21/d353801968/htdocs/wordpress/wp-includes/template.php on line 441